PLAÇA D'AL-AZRAQ

PLAÇA D'AL-AZRAQ
Al final que será, será.

diumenge, 9 de març del 2014

MOCIÓ PER A L’ADOPCIÓ DE NOVES MESURES PEL DRET A L’HABITATGE I LA MILLORA DE LES CONDICIONS DE VIDA DE LES FAMÍLIES.



MOCIÓ PER A L’ADOPCIÓ DE NOVES MESURES PEL DRET A L’HABITATGE I LA MILLORA DE LES CONDICIONS DE VIDA DE LES FAMÍLIES.

A la nostra ciutat, i donada la situació de crisi econòmica que patim, molts dels nostres conciutadans/nes tenen seriosos problemes per poder accedir a un habitatge digne. Les dificultats econòmiques sobrevingudes han causat que moltes famílies no puguen fer front a les hipoteques o al lloguer dels sues habitatges. Aquesta realitat ha provocat situacions de greu vulnerabilitat, precarietat extrema, pobresa i exclusió social, econòmica i residencial.
Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, des del 2007 fins setembre del 2013, a l’Estat Espanyol, ja s’han arribat a les 500.000 execucions hipotecaries, i al País Valencià a les 91.000.
Segons l’informe presentat pel Col·legi de Registradors de la Propietat, durant l’any 2012 la Banca es va quedar amb més de 30.034 primeres residències per impagament de crèdits hipotecaris, el que suposa 115 desnonaments d’habitatges habituals per dia hàbil. Segons la mateixa font, al País Valencià durant el mateix any, han estat 7.046 adjudicacions hipotecaries, de les que no menys de 5.500 se les han quedat les entitats financeres. Açò vol dir que cada dia hàbil 27 famílies han perdut el seu habitatge i d’elles al voltant de 21 l’han perdut per a passar a ser de la banca i les entitats de crèdit.
Aquesta situació es veu agreujada pel fet que l’Estat Espanyol és el territori d’Europa amb major percentatge d’habitatges buits (el 13,7% del parc total, 3 milions i mig de pisos buits). A més a més, patim un parc d’habitatge social clarament insuficient (menys del 2% dels habitatges existents).
Segons les dades fetes públiques pel Banc d’Espanya el 28 de gener del 2014, durant els primers sis mesos del 2013 es realitzaren 19.567 lliuraments judicials d’habitatges hipotecats. Així, en els primers 6 mesos del 2013 s’han tirat al carrer a 15.451 (quasi la mateixa quantitat que durant tot l’any 2012), el que demostra que aquest problema continua augmentant de manera alarmant.
Les administracions locals són les que reben en primera instància l’impacte social d’aquesta situació ja que és la més propera a la ciutadania. La falta de recursos de les administracions locals per fer front a la problemàtica, contrasta amb els milers de pisos en desús que acumulen les entitats financeres i les seues immobiliàries. El resultat de tot açò?: milers d’habitatges destinats exclusivament a una funció especulativa, contradient la funció social que segons l’article 33 de la Constitució té que complir el dret a la propietat.
Davant la gran quantitat de població amb necessitat d’habitatges i la manca de recursos públics actualment destinats per fer-li front, resulta urgent mobilitzar els habitatges buits en mans de les entitats financeres.
Per altra banda, i per endurir encara més les dificultats per les que travessen la majoria dels nostres conciutadans, la factura de l’electricitat ha augmentat en 88% des del 2006 i s’ha situat en la tercera més cara de tota Europa (sols superada per Xipre i Irlanda), el que ha provocat talls de llum per impagament en 1.400.000 llars a l’any 2012.
Nosaltres entenem que l’aigua i la llum són serveis públics imprescindibles per a la vida corrent i per a l’habitabilitat de les llars, i que s’han de garantir uns mínims per a les persones que no poden pagar-los.

Per tot açò exposat, proposem al Ple de l’Ajuntament l’aprovació i execució de la següent Moció:

1.- Eliminació de l’impost sobre l’increment del “valor dels terrenys de naturalesa urbana” en el suposat de transmissió d’habitatge habitual per execució hipotecària i per donació en pagament.
2.- Que l’Ajuntament habilite ajudes socials per tal de compensar el pagament d’aigua, llum i gas a les famílies que acrediten necessitat extrema. Que assegure, en tot cas, el subministrament bàsic d’aigua i actue com a intermediari amb les companyies  subministradores de llum i gas per tal d’assegurar aquests serveis bàsics malgrat els impagaments, sempre que açò siga degut a causes de dificultat econòmica de les famílies.
3.- Que en l’aplicació de l’Impost de Bens Immobles, s’estudien tipus de bonificacions per als habitatges que es destinen a lloguer i s’incremente la pressió fiscal a les entitats bancàries que disposen de molts habitatges buits que no destinen a lloguer social.
4.- Creació d’un Registre Municipal d’Habitatges Buits, incloent-ne els de patrimoni públic, els d’entitats bancàries i grans empreses i els particulars, per estudiar en cada cas iniciatives que estimulen la posada en ús de les mateixes.
5.- Creació d’un Registre de Demandants d’Habitatges Socials, amb l’objectiu de tenir un control exhaustiu de les famílies amb necessitats d’habitatges i activar les ajudes necessàries per evitar situacions d’exclusió social.
6.- Elaborar i aprovar un Pla Municipal d’Habitatge, que contemple tota aquesta  problemàtica i regule mesures per fomentar un habitatge digne per a totes les famílies. Aquest Pla ha de contemplar també un cos d’inspecció que detecte, comprove i registre els immobles que es troben en permanent desocupació –en especial els que són d’entitats financeres i altres grans empreses-.   
7.-  Instar al Govern de la Generalitat Valenciana a modificar el marc normatiu per a regular els aspectes abans esmentats que són de la seua competència, i entre ells, un procediment de sanció sobre els habitatges desocupats amb l’objectiu que la llar acompleixca amb la finalitat social que garanteix la CE. Aquest marc ha de contemplar una autèntica descentralització de la gestió de l’habitatge cap a la gestió municipal de la mateixa. També ha de garantir que els habitatges que formen part del patrimoni de la GV siguen destinades preferentment a habitatge social, no permetent l’alienació amb fins especulatius de les mateixes. (Modificació de la Llei 14/2003 de 3 de novembre, de Patrimoni de la GV).
8.- Traslladar al Govern de la Generalitat la necessitat d’augmentar el Parc Públic d’Habitatges, garantint una partida pressupostària necessària per a mantenir en bon estat d’ús els habitatges d’aquest Parc Públic, i ampliar-lo fins complir amb la demanda existent d’habitatge social, fins i tot transformant habitatges lliures no venuts en habitatges protegits.
9.- Instar al Govern de l’Estat a que modifique la legislació pertinent per a aturar els desnonaments i promoure el lloguer social. En concret , a modificar la Llei Hipotecària amb les pautes marcades en la Iniciativa Legislativa Popular de regulació de la dació en pagament i el document de denúncia de la PAH al voltant dels possibles aspectes d’inconstitucionalitat de la restrictiva Llei 1/2013, i en qualsevol cas, ampliar en aquesta el concepte de vulnerabilitat a tota família, deutora de bona fe, i que puga perdre la seva única llar habitual per les execucions hipotecàries.
10.- Comunicar l’acord d’aquesta moció a les Entitats Locals, a les Corts Valencianes, als diferents grups parlamentaris, a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i a les associacions veïnals del municipi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada